Ładowanie strony ... Proszę czekać.

miłośników polskiego lotnictwa

.: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :.
Temat: NIEUSTAJĄCY KONKURS (BEZ NAGRÓD) ALE Z SATYSFAKCJĄ (2010-09-06,13:58)
Prponuję nieustający konkurs na dopisanie historii do zdjęcia. Proszę zwrócić uwagę na oznaczenia samolotu.    

Na początek piękna P-7 z ebaya    
cgi.ebay.de/033-Orig-Foto-Flugzeug-Polen-Kennung-u-a_W0QQitemZ180011420048QQihZ008QQcategoryZ15504QQtcZphotoQQrdZ1QQcmdZViewItem    

Remigiusz Gadacz[Odpowiedz]
(3717) Temat Re: NIEUSTAJĄCY KONKURS (BEZ NAGRÓD) ALE Z SATYSFAKCJĄ z dnia 2010-09-06, 13:58 :
Cześć.    

Dzięki Wszystkim za odzew. Jak zwykle jesteście nieocenieni...;-)    

Cytat:
Coś mi mówi że masz jakąś hipotezę ;-)

Nic szczególnego. Staram się jeno uporządkować to co już jest. Otóż bowiem te dwa zdjęcia które ocenialiście to inne ujęcia tej maszyny. Daje 95%. Zdjęcie wklejał już kiedyś Arek. Litera S jest doskonale widoczna więc jednostka to 64 lub 65 Esk. Pod trochę innym kątem zrobiona jest też fotografia tego samolotu, a zamieszczona min. w PKL 4 cz. 1.     

O "8" ze 64 Eskadry mówić nie muszę. Inne zidentyfikowane maszyny lwowskie to lądująca bez podwozia (?) maszyna w Dęblinie Jachlewicza z 65 Esk. i 897-S (nach Berlin) z Radomia. Też chyba z 65 Esk.    

O ile na tym egz. z Dęblina to chyba jednak widniała na ogonie cyfra "3", o tyle tej maszyny z Radomia nie jestem pewny. Skoro jednak pojawiają się głosy, iż jest to cyfra "8" to więc teoretycznie te dwa zdjątka muszą przedstawiać 9-tkę z 64/65 Eskadry... To tyle.    
Pozdrawiam serdecznie

Mateo
[Odpowiedz]
(3716) Temat Re: NIEUSTAJĄCY KONKURS (BEZ NAGRÓD) ALE Z SATYSFAKCJĄ z dnia 2010-09-04, 22:54 :
Jeszcze jedno ujęcie Karasia którego zaprezentował Remigiusz (post 3714 ). Opisu brak.

Jacek
[Odpowiedz]
(3715) Temat Re: NIEUSTAJĄCY KONKURS (BEZ NAGRÓD) ALE Z SATYSFAKCJĄ z dnia 2010-09-04, 07:05 :
Następna tragedia polskich lotników oczekuje na dopisanie przez nas dalszego ciągu. Załoga jakiej eskadry znalazła śmierć w szczątkach tej maszyny ?    
A może uratowali się na spadochronach ?    

Cytat:
Skoro już jesteśmy przy Karasiach to następny (wszystkie szczegóły na to wskazują) do rozpoznania, jeszcze go nie było.     
Jutro będzie okrągła rocznica tej tragedii, według opisu wstawiającego zdjęcie wydarzyła się 5 września.

Opis do zdjęcia Karasia (post niżej) oczywiście wymaga weryfikacji, jak większość podpisów na niemieckich zdjęciach.    

Remigiusz Gadacz
[Odpowiedz]
(3714) Temat Re: NIEUSTAJĄCY KONKURS (BEZ NAGRÓD) ALE Z SATYSFAKCJĄ z dnia 2010-09-04, 07:01 :
Skoro już jesteśmy przy Karasiach to następny (wszystkie szczegóły na to wskazują) do rozpoznania, jeszcze go nie było.    
Jutro będzie okrągła rocznica tej tragedii, według opisu wstawiającego zdjęcie wydarzyła się 5 września.    

Remigiusz Gadacz
[Odpowiedz]
(3713) Temat Re: NIEUSTAJĄCY KONKURS (BEZ NAGRÓD) ALE Z SATYSFAKCJĄ z dnia 2010-09-04, 06:34 :
Cytat:
Ja bym też postawił na "9" .     

To rozsądźcie sami :)

Powiększenie z drugiej fotki.    

Remigiusz Gadacz
[Odpowiedz]
(3712) Temat Re: NIEUSTAJĄCY KONKURS (BEZ NAGRÓD) ALE Z SATYSFAKCJĄ z dnia 2010-09-04, 06:33 :
Cytat:

To rozsądźcie sami :)

Remigiusz Gadacz
[Odpowiedz]
(3711) Temat Re: NIEUSTAJĄCY KONKURS (BEZ NAGRÓD) ALE Z SATYSFAKCJĄ z dnia 2010-09-04, 06:04 :
Witaj Mateo!    

Jacku, zdjęcia Karasia - wyborne!
Wojtek1
[Odpowiedz]
(3710) Temat Re: NIEUSTAJĄCY KONKURS (BEZ NAGRÓD) ALE Z SATYSFAKCJĄ z dnia 2010-09-04, 00:03 :
Zdjęć ukazujących rozbitego 44.55 pod Walichnowami przewineło się już w tym wątku całkiem sporo.Poniżej dwa piękne przedwojenne zdjęcia innego poznańskiego PZL 23 nr 6 ,podskrzydlowy 16 P.Można by rzec : Karaś w powietrzu czuł się jak ryba w wodzie !

Jacek
[Odpowiedz]
(3709) Temat Re: NIEUSTAJĄCY KONKURS (BEZ NAGRÓD) ALE Z SATYSFAKCJĄ z dnia 2010-09-03, 23:38 :
Dziś mija dokladnie 71 lat gdy załoga ppor. obs. L. Dembka z 32 ER wystartowała Karasiem 44.55 nr 2 , w swój ostatni tragiczny lot...    
Poniżej fragment z książki Narcyza Klatki "Wieluński wrzesień " w którym autor opisuje to wydarzenie i zagmatwane powojenne losy tej zalogi.

Jacek
[Odpowiedz]
(3708) Temat Re: NIEUSTAJĄCY KONKURS (BEZ NAGRÓD) ALE Z SATYSFAKCJĄ z dnia 2010-09-03, 20:22 :
Cześć Mateo,    

Ja akurat zapisałem sobie "8". Ale kto wie, może to i "9". Coś mi mówi że masz jakąś hipotezę ;-)    

Arek
[Odpowiedz]

znalezionych: 3717, strona 1 z 372
«  -  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  -  »

Powrót do tematów Powrót do Myśliwców