Ładowanie strony ... Proszę czekać.

miłośników polskiego lotnictwa

.: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :.
Temat: Franciszek Gruszka - pilot III/6 Dyonu (2010-03-13,08:18)
Witam    

Godzinkę temu znalazłem ciekawą inforamcję o por. Franciszku Gruszce (z 65 Dywizjonu) na tej stronie    

www.tranzystor.top-pozycja.eu/?tag=Franciszek_Gruszka#cite_ref-0    

i
na tej    

www.goniec.com/artykul/47_zaginiony.html?print=1    

Jak
stali uczestniczy forum pamiętają piszę książkę o III/6 Dyonie z Lwowa. Dziś znalazałem inforamcję na wyżej wymienionych stronach, że Freanciszek Gruszka walczył we wrześniu 1939 roku właśnie w III/6 Dyonie. W literaturze (J. B. Cynk, "Polskie lotnictwo myśliwskie", J. Pawlak "Polskie eskadry...") ten pilot nie jest wymianieny w składzie tej jednostki. Nie znaczy to oczywiście, że w niej nie walczył. Czy może ktoś zetknął się z jego ankietami personalnymi w Wielkiej Brytanii i mógłby podać, czy lotnik napisał coś o swoich wrześniowych walkach, do której eskadry mógł należeć?    
Sprawa jest bardzo ciekawa, gdyż lotnik prowdził pamiętnik, który jest w posiadaniu rodziny pilota. Przed chwilą napisałem w tej sprawie do redakcji "Gońca" z prośbą o kontakt z autorem artykułu p. Marcinem Delugą. Może ktoś z kolegów ma kontakt z rodziną pilota.    

Z zachowanych fragmentów pamiętnika, będących w posiadaniu rodziny wynika, że w czasie Kampanii Wrześniowej Franciszek Gruszka zestrzelił lub uszkodził w okolicach Tomaszowa Lubelskiego bombowiec niemiecki He-111.     
Czy ktoś posiada jakieś nieco dokłaniejsze dane na temat udziału tego lotnika w walkach wrześniowych - w jakiej eskadrze mógł służyć, czy może napisał coś o tym w swojej ankiecie personalnej we Francji lub Anglii?    

Z góry dziękuję za pomoc    

Łukasz Łydżba    

Łukasz Łydżba[Odpowiedz]
(44) Temat Re: Franciszek Gruszka - pilot III/6 Dyonu z dnia 2010-03-13, 08:18 :
Z tego co ja wiem Gruszka nie został zestrzelony. To był wypadek, ale do końca pewności nie ma. Mówi się o problemach technicznych Spita Mk I, ale to też tylko domniemanie.
Piotr Domaradzki
[Odpowiedz]
(43) Temat Re: Franciszek Gruszka - pilot III/6 Dyonu z dnia 2010-03-10, 22:29 :
Cytat:
Walk jak calosc moze nie toczyl ale nie wrocil w komplecie co swiadczy, ze zaginiony pilot mogl sprobowac zapolowac na wlasna reke.

To są tylko spekulacje. Historia opiera się na faktach. Dopóki ich nie ustalimy będę ostrożny w kwestii ewentualnego zestrzelenia Gruszki oraz zestrzelenia przez Gruszkę.    

Cytat:
ale nie wrocil w komplecie co swiadczy

To o niczym nie świadczy a tylko podsuwa ewentualność.
piotr
[Odpowiedz]
(42) Temat Re: Franciszek Gruszka - pilot III/6 Dyonu z dnia 2010-03-10, 20:30 :
Walk jak calosc moze nie toczyl ale nie wrocil w komplecie co swiadczy, ze zaginiony pilot mogl sprobowac zapolowac na wlasna reke.
Mirek
[Odpowiedz]
(41) Temat Re: Franciszek Gruszka - pilot III/6 Dyonu z dnia 2010-03-10, 19:47 :
>Piotr    

Nie , elektronik.
Dariusz Kulesza
[Odpowiedz]
(40) Temat Re: Franciszek Gruszka - pilot III/6 Dyonu z dnia 2010-03-10, 18:57 :
Może u Pana    
Cytat:
stoji

W swoim poście nie pisał Pan do którego squadronu się Pan odnosi.    

Cytat:
a to oznacza, ze 65 Sqn byl przez dluzszy czas w strefie dzialania Luftwaffe.    

i co z tego wynika? Nic! Walk z nią wówczas nie toczył. Luftwaffe to nie tylko myśliwce...    
piotr
[Odpowiedz]
(39) Temat Re: Franciszek Gruszka - pilot III/6 Dyonu z dnia 2010-03-10, 18:46 :
Przeciez w ORB jak byk stoji, ze widziano bombowce ale z powodu chmur ich nie zaatakowano. Wystartowali o 12.50 a pierwsze formacje niemieckich mysliwcow (tzw. Vorausjagd) pojawily sie w tym rejonie w granicach 13.20/13.30. Bombowce przybyly za nimi a to oznacza, ze 65 Sqn byl przez dluzszy czas w strefie dzialania Luftwaffe.
Mirek
[Odpowiedz]
(38) Temat Re: Franciszek Gruszka - pilot III/6 Dyonu z dnia 2010-03-10, 17:43 :
Cytat:
Być może wynika to z tego że jak ktoś z mojej branży mówi/pisze że na pewno to należy go unikać.

To Pan polityk?
piotr
[Odpowiedz]
(37) Temat Re: Franciszek Gruszka - pilot III/6 Dyonu z dnia 2010-03-10, 16:00 :
>Piotr    

1% zostawiam , na wszelki wypadek.    

Być może wynika to z tego że jak ktoś z mojej branży mówi/pisze że na pewno to należy go unikać.
Dariusz Kulesza
[Odpowiedz]
(36) Temat Re: Franciszek Gruszka - pilot III/6 Dyonu z dnia 2010-03-10, 15:07 :
Cytat:
To mnie przekonało w 99%.     

Czyli piszę PASS !

Szybko Pan odpuszcza. W końcu został jeszcze jeden procent. Ja bym się nie poddawał...;)
piotr
[Odpowiedz]
(35) Temat Re: Franciszek Gruszka - pilot III/6 Dyonu z dnia 2010-03-10, 14:55 :
>Piotr    

To mnie przekonało w 99%.    

Czyli piszę PASS !
Dariusz Kulesza
[Odpowiedz]

znalezionych: 44, strona 1 z 5
«  -  1  2  3  4  5  -  »

Powrót do tematów Powrót do Myśliwców