Ładowanie strony ... Proszę czekać.

miłośników polskiego lotnictwa

.: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :.
Temat: A PAMIĘĆ O NICH NIECH NIE ZAGINIE (2010-07-19,20:25)
Witajcie.    
Przyznać muszę, że mam problem z założeniem tematu. Chodzi mi w jakim dziale go umieścić, W POGONI ZA LUFTWAFFE mamy swój "Nieustający konkurs...", w ROYAL AIR FORCE "Francusko - angielska...", w LUFTWAFFE "Kto zepsuł...". Chodzi o to, że pierwszoplanową "postacią" o której dyskutujemy jest sprzęt (samolot). Wiem, większość zdjęć oferowanych na stronach internetowych to właśnie samoloty, czołgi itd.     
Pozazdrościłem Kolegom którzy już prezentowali zdjęcia naszych lotników czy też nagrobki z ich mogił rozsianych po całym świecie i pomyślałem, że przecież wzorem Remigiusza który zainicjował wspaniałe w/w tematy powinniśmy na pierwszym miejscu postawić osoby bo to one tworzą historię. Spróbujmy może zarejestrować obiektywem aparatu fotograficznego takie osoby, sytuacje, miejsca które przedstawiają je za życia czy też jako miejsca ich spoczynku.    
Wybrałem ten dział aby znaleźli tu miejsce wszyscy, ci z Polski, jak i ci co walczyli na wszystkich frontach II Wojny Światowej.    
Na początek chciałbym przedstawić zdjęcia trzech lotników, taki mały konkurs. Jak Koledzy myślą kogo one przedstawiają,    
pierwsze    

W.G[Odpowiedz]
(177) Temat Re: A PAMIĘĆ O NICH NIECH NIE ZAGINIE z dnia 2010-07-19, 20:25 :
I rewers    

W.G
[Odpowiedz]
(176) Temat Re: A PAMIĘĆ O NICH NIECH NIE ZAGINIE z dnia 2010-07-19, 20:24 :
Witam.    
Jak już wspomniałem na jednym z wątków ("Kto zepsuł...") bawiłem trochę w Dęblinie. Podczas szukania korzeni Juliana Kowalskiego spotkałem się z jego Rodziną od której otrzymałem zdjęcia (dwa) z pochówku naszego pilota które pozwolono mi zamieścić w mediach, oto jedno z nich (drugie to zdjęcie matki płk.pil. Kowalskiego.    

W.G
[Odpowiedz]
(175) Temat Re: A PAMIĘĆ O NICH NIECH NIE ZAGINIE z dnia 2010-06-11, 00:34 :
Ad. 1639, 170 - miejsce pochówku kpr. strz. samol. Roman Stronczak    
Zapomniałem o przygotowanej mapce

W.G
[Odpowiedz]
(174) Temat Re: A PAMIĘĆ O NICH NIECH NIE ZAGINIE z dnia 2010-06-09, 22:22 :
Zdjęcie ostatnie, chyba też z błędami na widocznej tabliczce jako, że A. Popiel w swej książce "Pamięci poległych lotników 1933-1939" podaje imię tego pilota - Tadeusz. Dodać należy, że pilot ten zginął razem z szeregowcem Kutrowski Karp jako pasażerem.    

W.G
[Odpowiedz]
(173) Temat Re: A PAMIĘĆ O NICH NIECH NIE ZAGINIE z dnia 2010-06-09, 22:09 :
Cały czas było pod górkę ale co krok widok był coraz ciekawszy    

W.G
[Odpowiedz]
(172) Temat Re: A PAMIĘĆ O NICH NIECH NIE ZAGINIE z dnia 2010-06-09, 22:07 :
Witam.     
Dzisiaj byłem po raz kolejny na Jurze za zdobyciem języka w sprawie przymusowego lądowania niemieckiego samolotu w okolicach Ogrodzieńca oraz zdopingowany przez Kolegów z forum jurajskiego błąkałem się po okolicach Pilicy szukając miejsca pamięci wypadku lotniczego jaki miał miejsce w tej okolicy. Oto kilka zdjęć jakie zrobiłem po odnalezieniu tego miejsca a przyznać trzeba, że nie było łatwo.    

W.G
[Odpowiedz]
(171) Temat Re: A PAMIĘĆ O NICH NIECH NIE ZAGINIE z dnia 2010-06-09, 21:54 :
Witam.    
Ad. 169 - grób lotnika    
Cytat:
Grób kpr.strz. samolotowego Romana Stronczka

Chyba poprawnie gramatycznie powinno być Romana Stronczaka.    
Wiesiek
W.G
[Odpowiedz]
(170) Temat Re: A PAMIĘĆ O NICH NIECH NIE ZAGINIE z dnia 2010-06-06, 23:04 :
Pierwotnie wszystkie dane wyryte były na widocznym cokole ale czas zatarł litery tak, że są nie do odczytania. Zrobiono więc nową tablicę z napisem    

W.G
[Odpowiedz]
(169) Temat Re: A PAMIĘĆ O NICH NIECH NIE ZAGINIE z dnia 2010-06-06, 23:01 :
Z tym grobem miałem trochę kłopotów na wskutek enigmatycznych danych zawartych w biografiach tego lotnika w " Ku czci poległych lotników 1939-1945" i "Księdze lotników 1939-1946". Mój nos jednak mnie nie zawiódł i zaprowadził mnie dobrze. 93 letni Wujek i 82 letnia Ciocia mojej żony pamiętają to wydarzenie a dalsi świadkowie i kontakt ze szkołą której uczniowie opiekują się mogiłą tego lotnika w zasięgu ręki. Co ciekawe w księgach parafialnych nie ma żadnego zapisku bo po prostu ich nie ma, słowo księdza proboszcza.    
Jak pewnie zauważycie jest tam dużo błędów od zniekształconego nazwiska poprzez stopień wojskowy do numeru pułku ale już rozmawiałem w tej sprawie, zobaczymy co z tego wyniknie. Grób kpr.strz. samolotowego Romana Stronczka    

W.G
[Odpowiedz]
(168) Temat Re: A PAMIĘĆ O NICH NIECH NIE ZAGINIE z dnia 2010-06-06, 22:32 :
Oraz z bliska na tablicę. Jak na razie to wszystko.    

W.G
[Odpowiedz]

znalezionych: 177, strona 1 z 18
«  -  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  -  »

Powrót do tematów Powrót do Myśliwców