W pogoni za Luftwaffe
Pokaż punkty

.: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :.
Temat: Czy Puławszczaki miały sens? Polskie myśliwce lat 30-tych (2010-04-02,22:10)

Za swoistą ciekawostkę można uznać fakt że polskie lotnictwo myśliwskie, na początku lat 30tych XX w, było jednym z nowocześniejszych natomiast na ich schyłku nie dość że było przestarzałe to jeszcze nie było widać jakiegoś szybkiego rozwiązania tego problemu.    
Po fiasku programu Wilka lotnictwu polskiemu pozostały tylko zakupy za granicą oraz fatalne zauroczenie Seversky?m P-35 czyli PZL-50 Jastrząb.    
Zresztą do chwili zdobycia mocniejszego silnika Jastrząb nadawał się tylko jako model przejściowy i kwestią dyskusyjną jest czy powinno się obciążać ,nie za duże z resztą, moce przerobowe polskich zakładów jego produkcją.    
A teraz stawiam kwestię:    
Czy gdyby zamiast drogich ( ?full metal? ) myśliwców Puławskiego zakupiono konkurencyjną linię zakładów PWS, czyli Z-17 Sęp ( konstrukcja mieszana, konkurent PZL P-7 ), sytuacja nie byłaby o wiele lepsza?    
Po pierwsze samolot tańszy, po drugie lżejszy a po trzecie i najważniejsze ? zakłady PZL miałyby czas i środki żeby ukończyć z powodzeniem marzenie gen. Rayskiego czyli Wilka(Ewentualnie szybciej by zakończono ten projekt).    
Zapraszam do dyskusji.    

Armagedonius Recycling
Armagedonius RecyclingDodaj współrzędne [Odpowiedz]

znalezionych: 20, strona 1 z 2
«  -  1  2  -  »

(20) Re: Czy Puławszczaki miały sens? Polskie myśliwce lat 30-tych z dnia 2010-04-02, 22:10 :
"To daj po mordzie Armagedonkowi, bo się rolami zamieniliśmy bobku."    

Czyli potwierdzasz Mirku podszywanie się pode mnie, bo ja się z nikim nie zamieniałem, a już najmniej z tobą.
Armagedonius Recycling
Dodaj współrzędne [Odpowiedz]
(19) Re: Czy Puławszczaki miały sens? Polskie myśliwce lat 30-tych z dnia 2010-04-02, 21:58 :
A tego waszego odyna z walhalli kiedy obchodzicie z Psycholem i Bolem? Mariusek będzie?
Armagedonius Recycling
(18) Re: Czy Puławszczaki miały sens? Polskie myśliwce lat 30-tych z dnia 2010-04-02, 16:59 :
Pamiętam panie Dariusz, jak kłóciłeś się kiedyś z Armagedonkiem na temat flateru w Mustangach przy nurkowania, a teraz sojusz dwóch pieniaczy w myśl zasady - wróg mojego wroga jest moim przyjacielem.    

Wesołych Świąt Super Dario Bross i Recyklacie.
Mirek
(17) Re: Czy Puławszczaki miały sens? Polskie myśliwce lat 30-tych z dnia 2010-04-02, 16:26 :
Lecz się Mirku
lulu
(16) Re: Czy Puławszczaki miały sens? Polskie myśliwce lat 30-tych z dnia 2010-04-02, 16:21 :
Cytat:
Za ten sieg Hail to możesz po mordzie dostać.

To daj po mordzie Armagedonkowi, bo się rolami zamieniliśmy bobku. Ale Niemcy do 1932 za nim do władzy dorwali się Hitlerowcy były ok,cool.
Mirek
(15) Re: Czy Puławszczaki miały sens? Polskie myśliwce lat 30-tych z dnia 2010-04-02, 13:54 :
Mirek    

Za ten sieg Hail to możesz po mordzie dostać.
Dariusz KuleszaDodaj współrzędne [Odpowiedz]
(14) Re: Czy Puławszczaki miały sens? Polskie myśliwce lat 30-tych z dnia 2010-04-02, 13:18 :
Franek zidiociałeś do końca?! Do 3.00 w nocy takie bzdury piszesz!!!
Andrzej
(13) Re: Czy Puławszczaki miały sens? Polskie myśliwce lat 30-tych z dnia 2010-04-02, 02:44 :
No wreście mi sie ódało go pszegadać!!!! Mariós, Bolek, Psycholog, wygralimy. Sieg Heil!!!
Mirek
(12) Re: Czy Puławszczaki miały sens? Polskie myśliwce lat 30-tych z dnia 2010-04-02, 02:40 :
"Ale co taki dyletant, jak Ty może o tym wiedzieć."     

Nie mam siły na tego Mirka, Miruska, idę spać.
Armagedonius Recycling
(11) Re: Czy Puławszczaki miały sens? Polskie myśliwce lat 30-tych z dnia 2010-04-02, 02:37 :
"Ale co taki dyletant, jak Ty może o tym wiedzieć."    

Znowu interpunkcja się kłania. Reszta w porządku, ale to przepisane z gazety.
Armagedonius Recycling

znalezionych: 20, strona 1 z 2
«  -  1  2  -  »

Powrót do tematów Powrót do Myśliwców