miłośników polskiego lotnictwa
  |
.: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :. |
Temat: kpt. pil. Zbigniew Janicki (2023-11-10,17:00) |
13 czerwca 1944 roku poległ kapitan pilot Zbigniew Janicki, latający wówczas w 61st FS 56 FG USAAF
W czerwcu, w 71 rocznice jego śmierci we Francji odbyły się uroczystości upamiętniające to wydarzenie.
W załączniku kilka informacji od jednej z organizatorek, oraz zdjęcia:
W dniach 13-14 czerwca 2015 odbyla sie uroczystosc upamietniajaca kpt. Zbigniewa Janickiego, w 71 rocznice jego smierci.
13.06 ? uroczyste zlozenie wiencow na jego grobie na cmentarzu w Le Mans (Cimeti?re de l?Ouest)

|
znalezionych: 11, strona 1 z 2 « - 1 2 - » |
(11) Re: kpt. pil. Zbigniew Janicki z dnia 2023-11-10, 17:00 : |
Przepraszam za odkopywanie starych wątków ale dawno mnie tu nie było i trochę tematów mi uciekło.
W. Łanowski, Zabierz nas do domu, "Lanny":
"[...] racja była po mojej stronie, kiedy Zbigniew Janicki nie wrócił ze specjalnej misji z 13 czerwca, tym bardziej że już przy dwóch po- przednich okazjach ostrzegałem go, iż nie tylko sam naraża się na niebezpieczeństwo, ale rozprasza też moją uwagę, siedząc mi na ogonie podczas tych operacji. Dlatego też jego śmierć była bardzo smutnym doświadczeniem dla nas wszystkich. Z powodu jego wcześniejszych poczynań przepowiedziałem mu, że tak skończy, podczas dość ostrej kłótni o to, iż kilka- krotnie ustawił się daleko za moim ogonem. Podkreśliłem, że w ten sposób zaprasza szkopów do ataku. Co więcej, pod żadnym pozorem nie powinien był rozpraszać w ten sposób uwagi kogokolwiek z nas. Mógł z łatwością zostać wzięty za wroga.
Podczas lotu z 13 czerwca maszyna każdego z nas niosła dwie tysiącfuntowe bomby; grupą dowodził Zemke. Kiedy znów zauważyłem Janickiego w lusterku, z tego samego powodu, zapytałem go przez radio, czy ma kłopoty. Tym razem odparł, że ma problem z silnikiem. Zemke kazał mu wracać do bazy i przydzielił mu dwa thunderbolty jako eskortę, polecając wszystkim trzem pozbyć się bomb. Podczas tej wy- miany zdań Janicki został jeszcze bardziej w tyle i nie widziałem już jego samolotu. Przypuszczalnie on także stracił nas z oczu. Odpowiedział jednak Zemkemu, że postanowił nas dogonić, bo z silnikiem jest już wszystko w porządku. W tych okolicznościach - z podczepionymi bombami - mogłoby mu się to udac jedynie przypadkiem, chyba że wcześniej zrzuciłby je, żeby nadać samolotowi większą prędkość. Więce jednak już go nie zobaczyliśmy ani nie usłyszeliśmy. Mogę się tylko domyślać, że został zestrzelony, zanim zdążył się choćby odezwać, a biorąc pod uwagę bom by, które niósł, nie zostałby po nim żaden slad." |
(10) Re: kpt. pil. Zbigniew Janicki z dnia 2022-04-10, 17:43 : |
Zbigniew Janicki z 61 FS na samolocie P-47D, 42-76145 podczas lotu operacyjnego nad Francją zgłosił awarię silnika. W trakcie próby lądowania w rejonie Epineu-le-Chevreuil, na zachód od Le Mans rozbił samolot i poniósł śmierć w jego szczątkach. Niemieckie źródła podają, że został zestrzelony.
Czy ktoś ma więcej informacji o tym zdarzeniu? |
(9) Re: kpt. pil. Zbigniew Janicki z dnia 2018-09-10, 09:33 : |
Pani Tereso,
Zbigniew Janicki ożenił się w 1941 r., co kosztowało go miesiącem w twierdzy (wyrok sądu z 2.09.1941 r.), bo małżeństwo zawarł bez zgody przełożonych. W kilku albumach lotników z II wś zamieszczone są zdjęcia Janickiego ze swoim synem Piotrusiem.
Pozdrawiam |
(8) Re: kpt. pil. Zbigniew Janicki z dnia 2018-09-09, 23:03 : |
Witam serdecznie,
Czy ktoś z Państwa się orientuje, czy Zbigniew Janicki był żonaty, a jeśli był, to kto był jego żoną?
Z góry dziękuję i pozdrawiam,
Teresa |
(7) Re: kpt. pil. Zbigniew Janicki z dnia 2015-09-02, 08:32 : |
Serdecznie dziękuję pani Joannie Bigard za udostępnienie zdjęć
 |
(6) Re: kpt. pil. Zbigniew Janicki z dnia 2015-09-02, 08:31 : |
Po ceremonii odsloniecia pomnika przy kosciele w Ruillé-en-Champagne udalismy sie w kierunku pola gdzie nastapil crasch samolotu Janickiego. |
(5) Re: kpt. pil. Zbigniew Janicki z dnia 2015-09-02, 08:29 : |
zbliżenie na pomnik
 |
(4) Re: kpt. pil. Zbigniew Janicki z dnia 2015-09-02, 08:28 : |
Na zalaczonych zdjeciach widac wojta z Ruillé-en-Champagne, Pani Françoise Lebrun w szarfie w barwach francuskich, przedstawiciele miejscowych kombatantow |
(3) Re: kpt. pil. Zbigniew Janicki z dnia 2015-09-02, 08:27 : |
następne zdjęcie
 |
(2) Re: kpt. pil. Zbigniew Janicki z dnia 2015-09-02, 08:26 : |
14.06 uroczyste odsloniecie pomnika w Ruillé-en-Champagne ( woj. Sarthe) wies w poblizu ktorej zginal Janicki. Piekna i wzruszajaca ceremonia, rozpoczeta defilada przez wies, msza w kosciele,  |
znalezionych: 11, strona 1 z 2 « - 1 2 - » |
Powrót do tematów |
Powrót do Myśliwców |